Friday, January 5, 2007

Türkiye En Çok Google’da Arıyor

Türkiye’de internet kullanıcılarının yüzde 90’ı, arama motorları arasında Google’ı tercih ediyor. Google Türkiye Müdürü Erem Karabey, arama motorunun gücünün gittikçe arttığını, daha da iyi hale getirmek için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
Bir tez çalışması sonrasında arama motoru olarak ortaya çıkan ve ardından ticari bir ürüne dönüşen Google’da bugün 9 bin 400′e yakın çalışanı bulunuyor. Yılın son 3 ayındaki gelirleri ise 10 milyar dolara yaklaşıyor. Dünyada ise 1 milyon internet kullanıcısının neredeyse yarısı Google’u kullanıyor.
Karabey, “Bu noktaya gelişimizi arama motorunun ilintili doğru bilgiyi doğru sıralama ve doğru yapıda getirebilmesine borçluyuz. En büyük gücümüz budur” dedi.

Google’ın “dünyadaki tüm bilgiyi organize etmek, bu bilgiyi erişilir ve kullanılır hale getirmek” misyonuyla çalıştığını anlatan Karabey, geçmişte internette tam bir kaos olduğunu, Google’ın buna bir düzen getirerek en kısa yoldan bilgiye erişim olanağı sunduğunu kaydetti. Karabey, “Altyapımız iyileşiyor. Arama motorumuzun gücü gittikçe çok daha kuvvetleniyor ve daima bunu daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Karabey, kendisine, arama motorlarının elinde tuttuğu bilgileri ulusal konularda hükümetlerle paylaşıp paylaşmadığı konusundaki soruyu, her mecranın hukukun altında olduğunu, internetin de bir hukukunun bulunduğunu belirterek yanıtladı. Karabey, “İnternet hukuksuzluğun olduğu bir yer değil. Kişiler suç işlemediği sürece her yerde rahat olmalılar” dedi.
İnternette arama yapanların sistemde bir takım izler bırakmasının kullanıcıların endişelenmesine neden olup olmadığı sorusu ise şöyle yanıtladı: “Soru işareti oluşan bir kitle var ama bu tamamen zeminsiz. Google, son kullanıcılarının bilgilerini kimseyle paylaşmaz. Google’ın gülümseyen yüzünü devam ettiriyoruz. Biz her arama ihtiyacında bir tercihiz aslında. Kullanıcıların takdirinize mazhar olmaya çalışıyoruz. Güven ilişkisi ilk kuruluştan beri kullanıcılarla var ve kullanıcılar sonuna kadar bize güveniyor. Google, kullanıcıların güvenine hiçbir zaman halel getirmez.”
Türkiye’de 16,5 milyon internet kullanıcısı, 2,5 milyon ADSL bağlantısı bulunduğunu vurgulayan Karabey, Türkiye’de geniş bant internet erişimi arttıkça Google’ın kullanımının daha da artacağını ifade etti.
Google Türkiye Müdürü Karabey, Google’ın yeni oluşturulan Türkçe toolbarının da hizmete girdiğini bildirdi. “Toolbar konseptini en ileri noktaya taşıyan şirket olduğumuza inanıyoruz” diyen Karabey, yeni toolbarın, kullanıcının tercihlerine göre ayrıştırılabilen pek çok fonksiyonun yanı sıra en kısa zamanda arama ve Google dünyası içinde kullanılan ürünleri getirebilen fonksiyonlara sahip olduğunu vurguladı.
Maile erişimin yanında diğer Google ürünlerine kolayca erişim sağlayan toolbarlarda normalde bir arama motoru bilgisi, yanında hava durumu bilgisi bulunduğunu dile getiren Karabey, internet kullanıcılarının Google’ın Türkçe toolbarını denemelerini tavsiye etti.

Kaynak: www.tubiderbd.com
Kaynak : http://www.umutdogan.com/

No comments:

Bu yazıya Not Ver !