Saturday, February 24, 2007

Dünyanın en performanslı uçağında Türk imzası var

atalan_3.jpg

hakanatalan.jpgDünyanın en büyük uçak üreticilerinden Airbus’un Fransa ve Almanya’daki üreticileriyle çalışan Atalan Makine,A400M askeri lojistik uçağının tasarımcıları arasında yer alıyor.

Türkiye’de havacılık sektörüne Ar-Ge çalışması yapan ilk taşeron firma olan Atalan Makine, lojistik ve yakıt tüketimi açısından performansı en yüksek olan uçak modeli A400M’nin kabin uç kısmı tasarımı ile gövde kısmında tasarımlar yapıyor. 2006 yılının nisan ayında hem Türk hem Fransız vatandaşı olan mühendis üç kardeşin İzmir’de firma kurmaya karar verişinden sonra Airbus Fransa ve Almanya’dan iş alarak başladıkları çalışmalar, bugün sekiz mühendisin olduğu bir kadroyla devam ediyor.

Türkiye’nin teknoloji transferine seyirci kalmasına dayanamayarak İzmir’e yatırım yaptıklarını söyleyen Atalan Makine Teknik Müdürü Hakan Atalan, “Tasarım ve Ar-Ge konusunda Türkiye’de şimdiye kadar yapılmayan çalışmaları yapıyoruz. Türkiye’de bu işi yapan tek taşeron biziz” dedi.

Atalan, okuldan mezun olan mühendislere de iş olanağı oluşturarak hiç eğitim verilmeyen havacılık konusunda bir okul gibi eğitim verdiklerini, tüm mühendislerini önce Fransa’ya gönderdiklerini söyledi. Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayi’nin (TAI) de Türkiye’deki Airbus’ın çalıştığı firma olduğunu ancak kendilerinin TAI ile değil Fransa ve Almanya ile çalıştığını bildiren Atalan, TAI’nin henüz dışarıdan destek almadan çalıştığını ancak ileriki dönemde TAI ile çalışmak istediklerini belirtti.

Jet motoru için çalışıyoruz

Roket motoru olarak bilinen jet motorunun Ar-Ge çalışmalarını da yaptıklarını dile getiren Atalan, Türk Silahlı Kuvvetleri ve savunma sanayiine üzerinde çalıştıkları jet motoru ve daha gelişmişlerini sunmayı hedeflediklerini söyledi. Atalan, “Made in Turkey jet motoru yapmak için çalışmalarımız sürüyor. Yerli üretim, halkın arabası Fiat’ın Murat 124 modelinde bunu deneyerek ilgi çekmeyi düşündük. Çalışmalarımızı bu aylarda bitirecektik ancak A400M’e tasarım yapmaya başlayınca ertelemek zorunda kaldık. Motorun prototipi yapıldıktan sonra katı ya da sıvı yakıtla her yerde ve her türlü kullanılabilir. Maliyeti en aza düşürecek projeler geliştirerek Türkiye’de ilk defa jet motoru üretmek istiyoruz. Almanlar, Fransızlar bunu başarmış ve büyük bir üstünlük sağlamışlar, biz de gücümüzü dünyaya göstermek istiyoruz, bu bizim görevimiz” dedi.

Atalan Makine

No comments:

Bu yazıya Not Ver !